gametypeid = 1

Zasvojenost pomeni ravnanje, o katerem odvisnik prav dobro ve, da je škodljivo, pa ga ponavlja in ga ne more opustiti, ker bi sicer doživel abstinenčno odtegnitveno reakcijo.

Več informacij o tem, kam se lahko obrneš po pomoč, če sumiš, da si zasvojen-.a z internetom, lahko dobiš na telefonu Nasvet za net: 080 80 22. Od ponedeljka do petka, med 16. in 20. uro. Pogovor je anonimen in zaupen.

Izraz tehnološka zasvojenost se uporablja za zasvojenost s televizijo, računalnikom, mobilnikom ali radiem.

Veliko posameznikov, odvisnih od interneta, to postane zato, ker se niso pripravljeni spoprijeti z realnimi težavami in jim internet predstavlja skrivališče.

Imaš težave? Pogovori se z odraslo osebo, ki ji lahko zaupaš.

Internetna zasvojenost je motnja, ki je načeloma zelo podobna zasvojenosti z igrami na srečo, motnjami hranjenja ali alkoholizmu.

Posameznik preživi preveč časa pred računalnikom in se tem aktivnostim ne more odpovedati.

V primeru očitnih in močnih znakov zasvojenosti je priporočljivo prositi za pomoč strokovnjaka.

Več informacij o tem, kam se lahko obrneš po pomoč, lahko dobiš na telefonu Nasvet za net (www.nasvetzanet.si): 080 80 22, od ponedeljka do petka med 16. in 20. uro. Pogovor je anonimen in zaupen.

Fizični simptomi in posledice zasvojenosti z internetom so resen problem.

Spreminjajo se prehranjevalne navade (ljudje začnejo jesti samo za računalnikom ali pa pozabijo na obroke), lahko se pojavijo migrenski glavoboli, bolečine v križu, moten spanec, oženje vidnega polja, pomanjkljiva higiena,..

Najpogosteje postanejo odvisni od interneta računalniški poznavalci, programerji, informatiki ipd.

Želiš izvedeti več o zasvojenosti z modernimi tehnologijami? www.safe.si in www.nasvetzanet.si.

Raba interneta postane prekomerna v tistem trenutku, ko prične motiti naše vsakdanje življenje.

Dokler si še vedno zmožen prekiniti povezavo ter se odtrgati od interneta, ko te pokličejo prijatelji in povabijo ven, je s tabo vse dobro.

Računalniške igre so priljubljen način zabave. Glavno težavo pri tem predstavlja točka ali trenutek, ko igre ne igramo več izključno za zabavo, ampak brez igranja igric enostavno ne moremo več.

Igranje računalniških iger ima tudi pozitivne učinke, izogibajte se nasilnim računalniškim igram.

Večina staršev meni, da je za njihove otroke boljše, da računalnik uporabljajo za pogovarjanje v klepetalnicah in igranje spletnih igric kot pa za pisanje domačih nalog ali raziskovalno delo.

Se o svojih aktivnostih na internetu pogovarjaš s starši?

Na naslovu www.safe.si lahko opravim test: Kako veste, da ste odvisni od interneta?

Projekt safe.si pripravlja tudi delavnice o varni rabi interneta. Pozanimaj se, kdaj pridejo na vašo šolo.

Uporabniki, ki nimajo težav s prekomerno uporabo računalnika, ločijo internetno klepetanje od tistega v vsakdanjem življenju.

Internet raje uporabljaj za koristen pripomoček, kot pa za vir identitete. To je zdrava uporaba interneta.

Dobro je, da starši vzpostavijo pravila glede uporabe računalnika, da določijo časovno omejitev uporabe računalnika in da se starši in otroci pogovarjajo tudi o teh temah.

Zanimivo: čeprav je projekt Nasvet za net namenjen otrokom med 10. in 18. letom, nam nekaj več kot tretjino vseh vprašanj zastavijo starši.

Odvisnost se je nekoč nanašala na pretirano uživanje snovi (npr. alkohol, droge), danes pa se vse pogosteje pojavljajo tudi nekemične odvisnosti (npr. od interneta, iger na srečo).

Najbolj znana nekemična odvisnost je zasvojenost z igrami na srečo, vedno bolj pa tudi zasvojenost z internetom.

Zasvojenost z internetom sestavlja pet podskupin: zasvojenost s spletno pornografijo, z virtualnimi odnosi, igrami na srečo, informacijami in s spletnimi igrami.

Več informacij o tem, kam se lahko obrneš po pomoč, lahko dobiš na telefonu Nasvet za net (www.nasvetzanet.si): 080 80 22, od ponedeljka do petka med 16. in 20. uro. Pogovor je anonimen in zaupen.

Izberi odgovor

 

Pažljivo preberi vprašanje in nato izberi pravilni odgovor. Ne pozabi, da za napačne odgovore izgubljaš točke!

 

podrobna navodila

Točkovanje

+10 točk

-5 točk 

 

copyright © all rights reserved
games in all languages  english  slovenski  
is the free web games portal for the fans of the mind games
atelje info