gametypeid = 1

Drevesna krošnja je tudi opoldne zadostna zaščita pred soncem.

Niti košata drevesna krošnja ne nudi zadostne zaščite pred ultravioletnimi žarki, ki prodirajo skozi ali pa se odbijajo od molekul v ozračju. Pod drevjem lahko tudi normalno zagorelega človeka opeče. Zato ni dovolj le zaščita nad glavo kot so sončniki na plaži, drevje, tende na terasah, pač pa moramo poskrbeti, da telo zaščitimo še z obleko.

Višja vrednost UV indeksa pomeni intenzivnejše UV sevanje in potrebo po intenzivnejši zaščiti. V naših krajih UV indeks dosega vrednosti:

Dnevne vrednosti UV indeksa poiščemo v vremenskih napovedih. Vrednost UV indeksa je označena s številkami 1 – 15. V naših krajih se vrednost UV indeksa giblje med 1 – 10. Višja vrednost UV indeksa pomeni intenzivnejše UV sevanje in potrebo po intenzivnejši zaščiti.

Če za zaščito pred sončnimi žarki nataknemo mokro majico, nas ta ščiti enako dobro kot suha:

Pred sončnim sevanjem se zavarujemo tudi s primerno obleko, suha oblačila so boljša zaščita kot mokra, pri čemer suha obleka nudi zaščitni faktor približno 4, mokra pa le pol toliko.

Kdaj je potrebno nanesti sončno zaščitno sredstvo na kožo?

Sredstva za zaščito kože pred soncem je potrebno nanesti 15-30 minut pred sončenjem, da se dobro vpijejo in da je koža primerno zaščitena. Dodatno zaščitimo predel okoli oči, nos, ušesa, vrat, dekolte, kolenski zgib.

UV sevanje je prisotno:

Nevarno UV sevanje je prisotno tudi v oblačnem vremenu ali ko nimamo občutka vročine, kot na primer v gorah, v vetrovnem vremenu, v vodi ... Posredna nevarnost je tudi odsev UV žarkov od svetlega peska, skal, snega ali vode.

Svetla koža tvori manj melanina, zato je v začetni fazi izpostavljenosti soncu potrebna zaščita:

Koža ima sposobnost, da se tudi sama ščiti. Zelo dobro varovalo je tvorba rjavega kožnega pigmenta melanina, ki preprečuje prodiranje UV žarkov v globje plasti kože. Sposobnost kožnih celic, da izdelujejo melanin, je genetsko pogojena. Obrambna sposobnost kože je znatno boljša pri temneje pigmentiranih ljudeh.

Če je koža temneje pigmentirana in je tudi že porjavela na soncu, ji sončna zaščita ni več potrebna.

Temneje pigmentirani ljudje imajo več melanina oz. naravno zaščito kože približno 4. Priporočena zaščita za ta tip je 6 – 15, odvisno od tega, kje in kako so izpostavljeni soncu.

UV indeks je vsakih 300 m nadmorske višine višji za:

Medtem ko nam je prešlo v navado, da se zavarujemo pred soncem ob morju, pa se premalo zavedamo nevarnosti sonca v gorah. UV indeks se viša za približno 5 % na vsakih 300 m nadmorske višine.

Otroška koža je še posebej občutljiva, zato je otroke potrebno mazati:

V svojem življenju prejmemo približno 80 % UV sevanja že v otroštvu do 18. leta, otroci letno torej prejmejo 3-krat več sevanja kot odrasli. Na koži in očeh je kratkoročno škodo težko opaziti, ko pa se z leti pokažejo posledice, jih je nemogoče popraviti. Povzročena škoda je nepovratna. Zato je pomembno, da otrokom dajemo dober zgled in da jih navajamo na zaščito kože in oči.

Dobra zaščitna sredstva pred soncem imajo oznako:

Izberite sončna zaščitna sredstva z UVA in UVB zaščito. UVA žarki so odgovorni za foto-staranje in gube na obrazu. Avonova sončna zaščita vsebuje tudi visoko PA+++ zaščito, torej zaščito pred UVA sevanji. PA zaščita je rangirana PA+, PA++ in PA+++.

Najboljša zaščita za oči so sončna očala s 100 % UV zaščito. Zato izberemo:

Ultravijolični filter ni povezan z barvo stekel, tudi povsem prozorna očala lahko imajo 100 % UV zaščito. Izberimo velika očala, ki pokrijejo velik del obraza in s tem preprečijo vstop škodljivih sončnih žarkov v oči. Rjava ali jantarno obarvana stekla bolj popačijo barve kot sivo obarvana. Rumena stekla zmanjšajo vpliv modre svetlobe bolj kot rjava ali siva, vendar zelo izostrijo vid, zato so posebno priljubljena med smučarji, lovci in piloti. Zelena stekla blokirajo nekaj modre svetlobe, omogočajo pa dober kontrast. Rdeče obarvana stekla so dobra za vodne športe in druge dejavnosti na prostem.

Če uporabljam samoporjavitvene proizvode in koža že izgleda zagorela, posebna zaščita pred soncem ni več potrebna.

Losjone za zagorel videz naj bi uporabljali pred izposatavljanjem soncu, po možnosti pod sredstvom za zaščito kože pred soncem. Naravno pa pridobite rahel zagorel ten kože, če redno uživate korenje. Korenje namreč vsebuje veliko beta karotena, ki koži daje videz zagorelosti in jo obenem pripravi na porjavitev.

Izberi odgovor

 

Pažljivo preberi vprašanje in nato izberi pravilni odgovor. Ne pozabi, da za napačne odgovore izgubljaš točke!

 

podrobna navodila

Točkovanje

+10 točk

-5 točk 

 

copyright © all rights reserved
games in all languages  english  slovenski  
is the free web games portal for the fans of the mind games
atelje info